Waarom is onderhoud aan uw ventilatiesysteem belangrijk:


Een goed functionerend ventilatiesysteem leidt tot tevreden bewoners, dat bewijst de praktijk. Maar wat houdt onderhoud aan een ventilatiesysteem precies in ? Waar moet u rekening mee houden ?


Periodiek onderhoud is eenvoudig te organiseren en ook het vervangen van filters is eenvoudig.Periodiek onderhoud ventilatiesysteem:
In iedere woning of appartement zitten deeltjes in de lucht zoals stof, vocht, schimmels, huisstofmijten en zelfs huidschilfers. Het ventilatiesysteem kan deze ongewenste en ongezonde indringers afvoeren en zorgen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Het ventilatiesysteem dient hiervoor in goede conditie te verkeren en derhalve is periodiek onderhoud noodzakelijk.


Een mechanisch ventilatiesysteem heeft gemiddeld genomen een levensduur van ongeveer 10-15 jaar. Net als bij een cv-installatie heeft een ventilatiesysteem minimaal eenmaal per jaar een onderhoudsbeurt nodig. Dit zal de levensduur van het apparaat verlengen en de zekerheid bieden dat uw ventilatiesysteem optimaal functioneert.


Bewoners van een slecht geventileerde woning lopen meer kans op gezondheidsklachten dan bewoners van een goed geventileerde woning. Toch is ventilatie in woningen vaak een ondergeschoven aandachtspunt en merkt men het vaak te laat op dat een installatie niet goed werkt. De klachten die dan al vaak aanwezig zijn hebben betrekking op schimmelvorming en/of een oncomfortabele situatie (muffe lucht) in de woning.


klik hier voor een omschrijving van de werkzaamheden die wij verrichten bij het uitvoeren van periodiek onderhoud.Filters vervangen:
De filters halen stof en vuil uit de toegevoerde lucht van buiten en uit de afgezogen vervuilde lucht van uw woning. De filters houden dit vast en zodoende wordt de hoeveelheid stof, vuil en bacteriën in uw woning beperkt en wordt door de filters de installatie beschermd.

Bij vervuilde filters heeft het ventilatiesysteem meer moeite met het aanzuigen van de lucht en hierdoor zal het systeem harder gaan werken en dus meer stroom verbruiken en geluid produceren. Afhankelijk van het gebruik van de installatie, ligging van uw woning kan het zijn dat de filters sneller vervuilen en dat ze vaker vervangen moeten worden.

Om te voorkomen dat de bacteriën zich vermenigvuldigen dient men uiterlijk eens per 6 maanden de filters te vervangen. Bij een onderhoudscontract leveren wij u bij het periodiek onderhoud een extra filter voor het uitwisselen van de filters in de tussenliggende periode van de volgende jaarlijkse onderhoudsbeurt. klik hier voor meer informatie met betrekking tot filters en het vervangen hiervan.Onderhoud = Specialistenwerk:
Onderhoud van het ventilatiesysteem is specialistisch werk omdat de installaties steeds complexer worden en er kwetsbare elektronica in het ventilatiesysteem zit. Daarbij is het van belang dat na een onderhoudsbeurt de capaciteit van de ventielen gecontroleerd wordt en de installatie indien nodig opnieuw ingeregeld wordt. Wij voeren deze controles uit met gekalibreerde luchtmeters.Energiebesparing:
Een goed functionerend wtw-ventilatiesysteem levert jaarlijks een energiebesparing op van ruim 10%. Met onze meetapparatuur kunnen wij het rendement van de warmtewisselaar controleren zodat u verzekerd bent dat er geen onnodig energieverlies op zal treden.Reinigen van ventilatiekanalen:

Na verloop van tijd zullen de ventilatiekanalen vervuild raken, zeker als er een motorloze wasemkap op het ventilatiesysteem is aangesloten. Bij correct filteronderhoud zullen hoofdzakelijk de afzuigkanalen vervuilen. Bij tijdige filtervervanging zullen de toevoerkanalen nauwelijks vervuilen omdat er dan altijd schone lucht door de kanalen stroomt.

Afhankelijk van uw regio, het gebruik en de installatie zelf is de gemiddelde interval voor kanaalreiniging ± 8-10 jaar. Bij intensieve bewoning of indien uw woning gesitueerd is nabij snelwegen en/of industrie, kan vervuiling eerder optreden. Tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt de vervuiling van de kanalen gecontroleerd om te beoordelen of kanaalreiniging aan de orde is. Indien dat het geval is zal hiervoor een vrijblijvende kostenopgave verstrekt worden.


OnderhoudscontractOnderhoudscontractenventilatiesystemen.htmlOnderhoudscontractenventilatiesystemen.htmlshapeimage_9_link_0
Waarom ventileren?Waarom_ventileren.htmlWaarom_ventileren.htmlWaarom_ventileren.htmlshapeimage_10_link_0shapeimage_10_link_1
Waarom onderhoud?shapeimage_11_link_0shapeimage_11_link_1

Tips en Info
Tips_en_info_ventilatie.htmlTips_en_info_ventilatie.htmlshapeimage_15_link_0
ContactContact.htmlContact.htmlshapeimage_16_link_0
LinksLinks.htmlLinks.htmlshapeimage_17_link_0
HomeHome.htmlHome.htmlshapeimage_18_link_0
Over VantosOver_Vantos.htmlOver_Vantos.htmlshapeimage_19_link_0

Voor algemene voorwaarden klik hier.