De huidige woningen worden zeer energiezuinig gebouwd. De woningen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn nagenoeg luchtdicht. Dit alles komt het energieverbruik ten goede door geringer verbruik van energie voor verwarming en/of koeling. Het goed isoleren van de woning heeft echter ook een nadeel, de woning wordt hierdoor zogenaamd "potdicht" en er kan dus geen lucht in of uit de woning.

Zonder aanvullende voorziening kan er hierdoor geen lucht de woning in of uit. Derhalve is uw woning voorzien van een ventilatiesysteem dat ervoor zorgt dat er schone verse buitenlucht in de woning gebracht wordt en de vervuilde (gebruikte) lucht naar buiten afgeblazen wordt. Door te ventileren voorkomt men het ontstaan van vocht- en schimmelvorming en zorgt men voor een gezond leefklimaat in de woning. Hierdoor is een goed ventilatiesysteem van essentieel belang.Waarom is ventilatie belangrijk en hoe kan ik mijn huis ventileren?

Ventilatie in uw huis is belangrijk om te voorkomen dat vocht en schadelijke stoffen zich ophopen. Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huismijt en kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Laat daarom dag en nacht voldoende ramen en ventilatieroosters open.


Oorzaken vervuilde lucht:

Elke dag produceren bewoners, huisdieren en platen ongeveer 10 liter vocht in een huis. Daarnaast raakt de lucht vervuild door kookluchtjes, rook en stoffen die allergieën kunnen veroorzaken. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten.


Goede ventilatie:

Gebruik de ventilatiemogelijkheden in uw woning en sluit ze niet af. Voor goede ventilatie is een voortdurend zwakke luchtstroom nodig. Goed ventileren betekend dus 24 uur per dag ventileren. Ventileer ook na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer op in de woning.24 uur per dag ventileren:

Het is belangrijk om 24 uur per dag te ventileren. Schakel dus nooit uw ventilatiesysteem uit. Stem het gebruik van de ventilatievoorzieningen af op het aantal mensen dat gebruik maakt van de ruimte en de intensiteit van het gebruik. Heeft u bijvoorbeeld een feestje of wordt er gerookt in huis, zet dan het ventilatiesysteem op een hogere stand dan normaal. Sluit in elk geval nooit de toevoeropeningen voor de buitenlucht af.Ramen en deuren sluiten bij calamiteiten:

Als de lucht ernstig vervuild, raadt de overheid aan ramen en deuren te sluiten. Ernstige vervuiling kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een grote brand of een andere calamiteit. Zo’n advies gaat altijd boven het advies om 24 uur per dag te ventileren.


Aanvulling Vantos:

Bij calamiteiten dus meteen het ventilatiesysteem (tijdelijk) uitschakelen door de stekker eruit te halen of indien aanwezig de calamiteitenschakelaar in de meterkast te gebruiken.Onderhoud ventilatiesysteem:

Er gaat veel lucht door de ventilatieroosters en ventilatiekanalen. Daardoor kunnen stofdeeltjes zich vastzetten in de rooster en kanalen en kan het systeem minder goed gaan werken, geluid maken en stofdeeltjes afgeven. Het is daarom belangrijk de ventilatieroosters in de gevel en de filters in ventilatiesystemen minimaal 1 keer per jaar schoon te maken. Maak ook de afzuigventielen van de ventilatiekanalen in keuken, wc en badkamer minimaal 1 keer per jaar schoon.
(Bron: www.rijksoverheid.nl - Onderwerpen – G - Gezond en veilig wonen)

OnderhoudscontractOnderhoudscontractenventilatiesystemen.htmlOnderhoudscontractenventilatiesystemen.htmlshapeimage_9_link_0
Waarom ventileren?shapeimage_10_link_0shapeimage_10_link_1
Waarom onderhoud?Waarom_Onderhoud.htmlWaarom_Onderhoud.htmlWaarom_Onderhoud.htmlshapeimage_11_link_0shapeimage_11_link_1

Tips en Info
Tips_en_info_ventilatie.htmlTips_en_info_ventilatie.htmlshapeimage_15_link_0
ContactContact.htmlContact.htmlshapeimage_16_link_0
LinksLinks.htmlLinks.htmlshapeimage_17_link_0
HomeHome.htmlHome.htmlshapeimage_18_link_0
Over VantosOver_Vantos.htmlOver_Vantos.htmlshapeimage_19_link_0

Voor algemene voorwaarden klik hier.