Ventilatie
Belang van
Ventilatie
Gezond wonen is ventileren. Dat betekent: vocht en vervuilde lucht naar buiten, schone frisse lucht naar binnen. 24 uur per dag.
In veel woningen is te veel vocht, schimmel, huisstofmijt en zelfs fijnstof aanwezig. Ventilatie zorgt ervoor dat vuil en vocht wordt afgevoerd en frisse lucht wordt aangevoerd. Continu.
Ventileer je niet voldoende, dan hopen vocht en stof zich op en ontstaan er schadelijke schimmels en wordt de binnenlucht langzaam maar zeker slechter. Ongemerkt ontstaan er klachten en leidt dat tot:
- hoofdpijn
- benauwdheid
- muffe geur in huis
- slecht slapen
- verkoudheid
- zilvervisjes en pissebedden in huis
Waarom
Ventileren
Tegenwoordig bouwen we onze huizen steeds duurzamer en worden woningen steeds beter geïsoleerd. Daardoor krijgen we steeds meer comfort in huis en is het positief voor het energieverbruik, onze portemonnee en het milieu. Maar, waar vroeger naden en kieren zorgden voor een continue, natuurlijke ventilatie, zitten onze huizen nu potdicht: er is geen natuurlijke luchtstroom meer die zorgt voor een frisse lucht in huis.
De bijdrage van de bewoners
Een gezin, met huisdieren en planten, produceert elke dag zo'n 10 liter vocht door te koken, te douchen en te ademen. Daarnaast beïnvloeden kookdeeltjes, stof en onzichtbare fijnstof en rook van sigaretten, kachels en kaarsen de kwaliteit van de lucht in huis.
Om je lekker te voelen in huis, is het nodig om vervuilde en vochtige lucht af te voeren en frisse, schone lucht aan te voeren.
Noodzaak ventilatie
Ventileren is nodig voor:
- onze gezondheid
- wooncomfort
- het besparen van geld en energie. Schone, droge lucht is makkelijker te verwarmen, dus dat kost minder energie.
Ons advies over
Ventileren
Je woont pas lekker en je voelt je beter in een goed geventileerd huis.
Onze tips:
- 24 uur per dag lucht verversen, dus 24 uur per dag ventileren
- ventileer extra bij het koken en douchen
- heeft u een feestje en zijn er meer mensen in huis of wordt er gerookt? Zet de schakelaar van het ventilatiesysteem een stand hoger
- schakel een ventilatiesysteem nooit uit! Trek alleen de stekker eruit bij onderhoud en calamiteiten
Veel gestelde vragen
Om het binnenklimaat in huis gezond te houden en je lekker te voelen in huis. Vocht en vervuilde lucht veroorzaken gezondheidsklachten als hoesten, verkoudheid, allergieën, astma en hoofdpijn.
24 uur per dag, 7 dagen per week. ‘Luchten’ door de ramen open te zetten, zorgt even voor verse lucht, maar die raakt snel ‘op’ en weer vervuild. Het ventilatiesysteem voert constant vervuilde lucht af en haalt continu frisse lucht binnen.
Een MV-installatie zuigt alleen lucht àf uit de woning, de verse lucht komt binnen via de gevel. Hierdoor gaat bij dit ventilatiesysteem warmte (=energie) verloren. Een WTW-installatie voert vuile lucht af uit de woning én voert frisse lucht toe, zonder verlies van energie.
Een MV-installatie is een kleine vierkante box van ongeveer 30 cm x 30 cm. Dit systeem heeft alleen ventilatieventielen in badkamer, keuken, toilet en soms in de berging of op zolder voor het afvoeren van de vuile lucht. De verse lucht komt binnen via ventilatieroosters in de gevel.
Een WTW-installatie is een groot apparaat met 2 filters. In de woonkamer en slaapkamers zitten ventilatieventielen voor de toevoer van verse lucht. In de badkamer, keuken, toilet en soms in de berging of op zolder vind je ventilatieventielen voor het afvoeren van de vuile lucht.
Een WTW-installatie is een complex ventilatiesysteem. Onderhoud kan het best door een gespecialiseerd bedrijf gebeuren.
Een MV-installatie is een eenvoudiger systeem, waarbij u een aantal zaken goed zelf kunt doen. Mocht u overwegen onderhoud uit te laten voeren, bedenk dan het volgende. De kosten voor onderhoud aan een MV-box weegt vaak niet op tegen de kosten van een uiteindelijke vervanging en dus is de noodzaak daarvoor minder aanwezig.
Vragen over WTW
Vaak denkt men dat afgezogen lucht gefilterd wordt en weer teruggeblazen wordt in de woning. Dat is niet juist. Er zijn 2 afzonderlijke luchtstromen. De afzuigventielen bevinden zich meestal in de berging, wc, douche en keuken, de toevoerventielen in de woonkamer en slaapkamers.
Nee, alleen is het zo dat het ventilatiesysteem het meest optimaal werkt - als het gaat om energieverbruik - als ramen en deuren dicht zijn. Maar, als ramen en deuren dicht houden het beste is voor het systeem, wil dat niet zeggen dat dat altijd het beste is voor de bewoner. Dus u mag zeker ramen en deuren open zetten als u lekker frisse lucht binnen wil laten of wilt luchten.
Houd daarbij wel rekening met het volgende:
- Zet u in de herfst of winter ramen en deuren open, dan komt koude lucht naar binnen en verbruikt de CV-installatie meer energie.
- Zet u in de zomer ramen en deuren open, dan komt warme lucht naar binnen en zal de woning sneller opwarmen en dus minder comfortabel aanvoelen.
- Via open ramen en deuren komen vervuiling en stof binnen die in de buitenlucht aanwezig zijn.
Een ventilatiesysteem voert verse lucht aan, maar koelt niet. Wel zorgt het systeem ervoor dat een woning minder snel opwarmt en daardoor comfortabeler aanvoelt.
Nee. Als alle ramen en deuren dicht zijn, probeert het systeem de situatie in de woning zo lang mogelijk vast te houden. Het werkt als volgt: als het buiten warm is, maar binnen nog lekker koel, dan gebruikt de WTW-unit deze koele lucht om de warme buitenlucht af te koelen, voordat deze naar binnen geblazen wordt.
De woning warmt hierdoor minder snel op. Daarnaast zijn WTW-installaties vaak uitgerust zijn met een bypass-functie. Dit is een klep die ervoor zorgt dat in de zomer ‘s nachts de koele buitenlucht rechtstreeks naar binnen geblazen wordt. Dat zorgt ervoor dat de woning nog minder snel opwarmt en dus langer comfortabel aanvoelt. De installatie zet als het ware een klein raam open.
In de WTW-installatie zitten filters die ervoor zorgen dat er schone verse lucht aangevoerd wordt. De afvoer van de vuile lucht zorgt voor het verwijderen van stof en vervuiling. Mogelijke oorzaken van stof in huis:
- wasmachine / wasdroger
- open ramen en deuren
- geen optimale manier van reinigen van de vloer
Dat laatste lichten we toe. Tegenwoordig zien we meer ‘harde’ vloeren in woonhuizen. Denk aan laminaat, parket en pvc. Vaak wordt een stofzuiger gebruikt om schoon te maken. Dit is geen ideale manier van schoonmaken. Een stofzuiger veroorzaakt namelijk een flinke luchtverplaatsing, waardoor een groot deel van het aanwezige stof in huis wordt weggeblazen en in plaats van opgezogen. Het stof komt uiteindelijk weer terecht op meubels en vloer. Het is dan ook beter om harde vloeren te dweilen of met speciale stofdoekjes af te nemen.
Om maximaal rendement en profijt van het ventilatiesysteem te hebben, is een regelmatige schoonmaak nodig:
- afzuigventielen in keuken, wc, badkamer en berging 1 keer per jaar bij klachten aan luchtwegen of veel vuil: 2x per jaar (of vaker)
- regelmatig reinigen en vervangen van filters
LET OP: trek altijd eerst de stekker uit als u de filters uit het apparaat haalt.
Reinigen:
Stofzuig 1x per maand de filters. Zijn ze erg vervuild, doe dat dan vaker. In de loop van het jaar wordt het filter grijs, bruin of zwart. Dat is geen probleem. Houd alleen het filter stofvrij. Let op: de filters niet wassen. Dan gaan ze stuk en zijn ze onbruikbaar. Stofzuig de filters alleen vanaf de buitenkanten. Het stof komt er aan die kant op en zo haal je het er ook vanaf:
- bij een systeem met de filters aan de boven- en onderkant: het bovenste filter vanaf de bovenkant, het onderste filter vanaf de onderkant
- bij een systeem met de filters links en rechts: het linker filter vanaf de linkerkant, het rechterfilter vanaf de rechterkant.
Steek de stekker weer in NA het terugplaatsen van de filters.
Vervangen:
Afhankelijk van uw systeem moeten de filters om het halve jaar of om het jaar vervangen worden. Raadpleeg daarvoor de handleiding van uw systeem. Steek de stekker weer in NA het terugplaatsen van de filters.
Stand 1: afwezigheid, ’s nachts en aanwezigheid 1-3 personen
Stand 2: aanwezig overdag met meerdere personen of als extra ventilatie gewenst is (roken, huisdieren, feestje).
Stand 3: koken en douchen
Je ruikt de open haard, de kookluchten van een restaurant of de geuren van de bakkerij verderop. Dit is een externe factor waar je op dat moment geen invloed op hebt. Is de overlast te erg, schakel dan tijdelijk het ventilatiesysteem uit.
Veelgestelde vragen over MV-installaties
Om maximaal rendement en profijt van het ventilatiesysteem te hebben, is een regelmatige schoonmaak nodig:
- afzuigventielen in keuken, wc, badkamer en berging 1 keer per jaar. Bij klachten aan luchtwegen of veel vuil: 2x per jaar (of vaker)
- ventilatieroosters in de gevel 1 x per jaar
‘VANTOS is onze adviseur op het gebied van klimaatbeheersing en warmtetechniek. Vooral voor onze kantoren, maar ook voor onze woongroepen. Als ik VANTOS moet omschrijven: geduldig, meedenkend, altijd goedgehumeurd en een grote servicegerichte en dienstverlenende houding. Al zeggen wij 100 keer dat die oplossing bij ons niet werkt of niet bij ons past, zij blijven zoeken naar de dé oplossing voor ons. Dat waarderen we zeer.’
Saskia van Hirtum, medewerker Facilitair, Combinatie Jeugdzorg